Hiërogliefen ontcijferd 1821

De Egyptenaren schreven vroeger niet met gewone letters. Ze schreven met hiërogliefen. Het woord hiërogliefen is afgeleid van twee Griekse woorden: hieros ‘heilig’ en glypho ‘in steen gebeiteld’. De hiërogliefen zijn al heel vroeger vereenvoudigd door het Egyptische volk. Dit was zodat er een lopend schrift ontstond. Dit noemt men het hiëratisch schrift. Tenslotte werd dit schrift nog verder vereenvoudigd, zodat het ook door het gewone volk (demos) gebruikt kon worden. Zo ontstond het demotisch schrift. De Egyptenaren van nu schrijven dus niet meer met hiërogliefen.

Hiërogliefen zijn afgeleid van een beeldschrift. Sommige tekens zijn dus nog altijd zuiver beeldschrift gebleven. Maar de meeste tekens kregen een hele andere betekenis. Daardoor is het erg moeilijk om hiërogliefen te lezen. In de tijd van de hiërogliefen konden de meeste Egyptenaren niet lezen of schrijven. Alleen hoog opgeleide ambtenaren konden hiërogliefen lezen.

Er zijn door de Egyptenaren veel stenen of tempels gevonden met hiërogliefen gevonden. Lange tijd begrepen de Egyptenaren niks van deze geheimzinnige tekens van vroeger. Ze konden dus ook niet begrijpen wat er geschreven stond. In juli 1799 werd de steen van Rosette gevonden. Deze steen was belangrijk voor het ontcijferen van de hiërogliefen.

Op de steen stonden één tekst in drie talen. Namelijk in hiërogliefenschrift, in het Grieks en in het Demotisch. Omdat het Demotisch en het Grieks bekend waren slaagde de Fransman Jean-François Champollion er in om het hiërogliefen schrift te ontcijferen. Dit was in 1821. Vanaf dat moment konden dus alle gevonden hiërogliefenteksten vertaald worden