Moebarak 2011

Dit stuk gaat over Hosni Moebarak en de Egyptische revolutie. Moebarak begon zijn carrière bij de luchtmacht. Een aantal jaren later, in 1975, werd Moebarak vice-president onder president Anwar Sadat. Deze president bleef tot zijn dood. Hij werd namelijk vermoord in 1981. Daarna volgde Moebarak hem op als president.

Hierdoor was Moebarak vanaf die tijd president. Hij werd in 1987, 1993, 1999 en 2005 herkozen tot president. Al denkt men dat er ook corruptie in het spel zou zijn geweest.

Op 25 januari begonnen de eerste rellen. Mensen waren het niet eens met Moebarak en vonden hem een dictator. Ze wilden een democratie worden zodat ze zelf mochten stemmen, zonder dat er corruptie aan te pas kwam.  Deze protesten zijn in het begin van het jaar heel erg in het nieuws geweest en er zijn veel slachtoffers bij gevallen.  Zelfs toen Moebarak bekend had gemaakt dat hij zich niet herkiesbaar zou stellen voor de verkiezingen in september, stopten de rellen niet. De demonstranten gingen door en eisten dat hij af zou treden.

 Moebarak hield het lang spannend. Maar uiteindelijk trad hij af. Dit is op 11 februari bekend gemaakt. Hij is samen met zijn vrouw gevlucht, maar werd in april opgepakt. Moebarak heeft zijn taken overgedragen aan het leger, die zeggen dat ze gaan zorgen dat Egypte eindelijk een democratie zal worden.

 Ook de rest van de wereld was erg blij dat Moebarak afgetreden was. Zo vond Obama dat de Egyptenaren met deze revolutie de wereld had veranderd. Ook staat in een officieel rapport van de Verenigde Naties het aantal doden die zijn gevallen bij deze revolutie. Dat zijn 846 demonstranten en 26 politie mensen. Ook zouden er meer dan 2000 gewonden zijn en waren er door de politie meer dan 1000 arrestaties verricht.  

 Moebarak en zijn vrouw zouden nu eigenlijk in de gevangenis moeten zitten, maar omdat ze tijdens het verhoor van justitie allebei klaagden over hartklachten zijn ze opgenomen in het ziekenhuis.  Zijn vrouw heeft gezegd dat ze alle bezittingen en al het geld aan het land zullen geven, ze hopen zo niet meer verdacht  te worden van corruptie.

 Moebarak moet voor de rechter verschijnen vanwege de anti-regeringsacties waarbij zeker 800 Egyptenaren om het leven kwamen.  Ook zou Moebarak misbruik hebben gemaakt van zijn macht. Je zou dus verwachten dat Moebarak in de gevangenis zou zitten, maar dat is niet waar. Hij ligt momenteel, net als zijn vrouw, in het ziekenhuis. Dit zou zijn omdat ze tijdens het verhoor van justitie allebei hadden geklaagd over hartklachten. Moebarak en zijn zoons, die meegewerkt zouden hebben met het geweld tegen de verzetsstrijders, moeten op 3 augustus voor de rechter verschijnen.