Narmer, de eerste farao van Egypte

Narmer was de eerste farao van een verenigd Egypte, daarvoor was Egypte verdeeld in Neder-Egypte en Opper-Egypte. Hij was waarschijnlijk de stichter van de eerste dynastie. Narmer heeft mogelijk rond 3100 voor Christus geleefd en was waarschijnlijk getrouwd met prinses Neith-hotep uit het noorden. Dit wordt gedacht omdat haar naam in de graven van twee opvolgers van Narmer stonden, Hor-Aha en Djer.

Waarschijnlijk was Narmer de veroveraar van Neder-Egypte, hij was al heerser van Opper-Egypte. De kans is groot dat er voor Narmer ook al mensen waren die Neder-Egypte probeerden te veroveren zodat er een einde zou komen aan de oorlogen tussen Neder-Egypte en Opper-Egypte.

Er is ook een theorie dat Narmer visueel al koning van Neder-Egypte was toen hij gekroond werd. Dit zou komen door een erfenis van koning Schorpioen van Neder-Egypte. Zo komt het waarschijnlijk ook dat geschiedschrijvers zoals Herodotos en Manetho de monarchie aan Narmer toeschrijven.

De stichting van de stad Memphis wordt ook aan Narmer toegeschreven, dit wordt ook bevestigd door Herodotus. Volgens Herodotus is Narmer begonnnen met het bouwen van een dijk om Memphis te beschermen tegen de overstroming van de Nijl, dit gebeurde elk jaar. Dit is misschien niet helemaal waar omdat die dijk er in Herodotus zijn tijd stond maar het niet zeker is dat die dijk er in Narmers tijd er ook al was.

Memphis ligt vlak bij de voormalige grens tussen Neder-Egypte en Opper-Egypte, dicht bij de Nijl en ongeveer 25 kilometer van Caïro. Er wordt gedacht dat Narmer Memphis wilde gebruiken als verdedigingsbastion, een object dat aan drie kanten verdedigd kan worden, tegen de dreigingen van het noorden.

Memphis werd ook wel de Witte Muur genoemd, een stad met als doel om de suprioriteit van het overwinnende land te benadrukken. Het zou ook de nieuwe hoofdstad worden van het verenigd Egypte, de nieuwe hoofdstad zou de macht centraliseren en helpen om het land centraal te besturen.